Kurczak w cieście francuskim

4.5 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem studentką. Lubię przygotowywać pyszne potrawy dla moich najbliższych.

Składniki:

  • Na 2 porcje:
    ● filet z kurczaka
    ● op. ciasta francuskiego
    ● 2 plastry żółtego sera
    ● jajko
    ● sól
    ● pieprz
    ● ostra mielona papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Kurczak w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta myjemy, osuszamy
    papierowym ręcznikiem i kroimy
    w poprzek na pół. Lekko
    rozbijamy i oprószamy solą,
    pieprzem i papryką.
  • 2. Płat ciasta francuskiego
    dzielimy na pół. Na każdej
    połówce wzdłuż dłuższych boków robimy po około 6 nacięć
    w odstępach 1,5-2 cm.
    Pośrodku układamy filety
    z kurczaka i przykrywamy plastrami
    żółtego sera.
  • Kurczak w cieście francuskim 3. Zaplatamy ciasto: paski
    przekładamy na zmianę prawy,
    lewy, prawy, lewy itd. Pomiędzy
    paskami zostawiamy
    bardzo małe przerwy, aby mięso
    podczas pieczenia mogło
    odparować.
  • 4. Wierzch smarujemy rozkłóconym
    jajkiem. Pieczemy
    ok. 20 minut w piekarniku
    rozgrzanym do temperatury
    200 °C. Kurczak najlepiej
    smakuje z duszonymi pieczarkami
    i gotowanymi brokułem
    lub kalafiorem.

Porady

● Ciasto przed zaplataniem można włożyć na 10 minut do lodówki i następnie posmarować rozkłóconym jajkiem. ● Danie można urozmaicić, kładąc na mięsie podsmażone z cebulą pieczarki i przykrywając je plastrem sera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować