Kurczak tikka masala

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Rozgrzewający, orientalny kurczak w sam raz na pierwsze, jesienne chłody

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - podwójna pierś z kurczaka: 1 sztuka
    - ryż jaśminowy w saszetkach: 2 sztuki
    - oliwa z oliwek- do smażenia: 4 łyżki
    - kardamon mielony: 0.25 łyżeczki
    - cynamon mielony: 0.25 łyżeczki
    - świeży imbir starty na tarce o drobnych oczkach: 3 łyżeczki
    - cebula drobno posiekana: 1 sztuka
    - ząbek czosnku starty na tarce o drobnych oczkach: 2 sztuki
    - kmin mielony: 1 łyżeczka
    - kolendra mielona: 0.25 łyżeczki
    - pieprz cayenne: 0.5 łyżeczki
    - papryka w proszku: 1 łyżka
    - krojone pomidory z puszki: 1 puszka
    - koncentrat pomidorowy: 2 łyżki
    - mleko kokosowe: 1 puszka
    - jogurt naturalny: 150 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak tikka masala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka kroimy w kostkę i lekko solimy.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy cynamon z kardamonem. Mieszamy.
  • 3. Dodajemy cebulę oraz czosnek i podsmażamy tak długo, aż cebula się zeszkli.
  • 4. W międzyczasie w miseczce mieszamy przyprawy: imbir, kmin, kolendrę, kurkumę, pieprz cayenne, paprykę w proszku.
  • 5. Do zeszklonej cebuli dodajemy przyprawy i smażymy przez minutę.
  • 6. Dodajemy puszkę pomidorów i koncentrat i smażymy kolejną minutę.
  • 7. Wlewamy puszkę mleka kokosowego.
  • 8. Dodajemy kurczaka, dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem około 15 minut.
  • 9. Na koniec dodajemy jogurt i dusimy kolejne 5 minut.
  • 10. Podajemy z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować