Kurczak po prowansalsku

0 (0 ocen)

Francuski, wiejski przysmak

Składniki:

  • 4 kurze udka
    4 kurze nogi lub piersi bez kości
    1 łyżka soli z przyprawami
    1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
    1/2 łyżeczki papryki
    1/4 szkl oliwy
    1 średnia cebula, pokrojona w plasterki
    225 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    1/2 szkl białego wina
    2 pomidory blanszowane, obrane, bez pestek, posiekane
    2 łyżki posiekanej, świeżej pietruszki

Kurczak po prowansalsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawałki kurczaka posypać solą, pieprzem i papryką. W dużym rondlu, rozgrzać , na świeżym ogniu, oliwę. Smażyć kawałki kurczaka przez 10-15 min, aż będą brązowe. Wyjąć z rondla i zachować w cieple. Włożyć do rondla cebulę i smażyć przez 5 minut, aż będzie miękka. Dodać pieczarki i smażyć przez 2 minuty. Ponownie włożyć kawałki kurczaka do rondla. Wlać wino i zagotować . Przykryć i zmniejszyć ogień. Dusić przez następne 10-15 min. Posypać pietruszką i kawałkami pomidorów

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy