Kurczak po hawajsku z ananasem

4.5 (152 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Hawaje są w naszym kraju zupełnie nieodkrytym kulinarnie lądem. Zdążyły już jednak podbić serca i kubki smakowe foodies w wielu metropoliach na całym świecie. Kuchnia hawajska to prawdziwa mozaika smaków i wpływów innych kuchni – przede wszystkim amerykańskiej, portugalskiej i japońskiej. Na stołach wyspiarzy rządzi ryż, owoce morza, ryby, warzywa i egzotyczne owoce. Wskazać trzeba także na ciekawy zestaw przypraw, który jest znamienny dla hawajskiej kuchni. Obok sosu sojowego, teriyaki, pojawia się wasabi, rodzime chilli, pieprz czy huli-huli oparte przede wszystkim na imbirze. Wielu z nas natomiast Hawaje kojarzą się przede wszystkim z soczystym ananasem - i nic w tym dziwnego, bowiem ananas jest jednym z owoców, który zdecydowanie króluje na wyspach. Jest również kluczowym składnikiem dzisiejszego dania. Więc jeśli nie macie pomysłu na szybki, letni obiad zapraszam Was na kurczaka w egzotycznej wersji! Nie wiem ile wspólnego ma z tropikalnymi wyspami to danie. Nie chodzi tu jednak o to, skąd pochodzi ta kombinacja składników, ale o to z czym się one kojarzą, a ananas kojarzy się ze słońcem, ciepłem, egzotyką. Mogę jedynie Was zapewnić, że to unikalne danie jest niezwykle smaczne i jedyne w swoim rodzaju. Wyraźnie czuć w nim wpływy tradycji kulinarnych z różnych stron świata.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g filetów z kurczaka
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    3 łyżki oleju sezamowego
    pieprz czarny
    sól

    Sos

    425 g ananasa krojonego w puszce
    1 duża cebula
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    60 ml sosu BBQ
    1 płaska łyżeczka płatków chili
    2 łyżki cukru brązowego
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki soku z limonki
    3 cm świeżego imbiru
    3 łyżki ciemnego sosu sojowego
    sok z ananasa

    Dodatkowo

    200 g ryżu basmati
    1 łyżka sezamu
    kolendra/natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po hawajsku z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ananasa odsączamy na sicie. Soku nie wylewamy, będzie nam potrzebny do sosu. Czosnek siekamy, a imbir ścieramy na tarce. Kurczaka kroimy w większą kostkę, dodajemy mąkę kukurydziana i przyprawy. Mieszamy dokładnie, aby mąka dokładnie oblepiła mięso. W woku rozgrzewamy olej. Na dobrze rozgrzany olej wrzucamy kurczaka i smażymy na złoty kolor. Dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i cebulę. Smażymy około 1 minuty, mieszając.
    Następnie dodajemy ananasa, czosnek i imbir. Smażymy kolejną minutę. Po tym czasie dodajemy cukier brązowy, sos BBQ, sos sojowy i cały sok z ananasa. Sos doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 6-7 minut od czasu do czasu mieszając. Sos w tym czasie skarmelizuje się i wyraźnie zgęstnieje, oblepiając kurczaka oraz warzywa. Danie podajemy z ryżem basmati. Przed podaniem posypujemy sezamem oraz świeżą, posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować