Kurczak pieczony w sosie cytrynowo-pieprzowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciekawe połączenie smaków. Szybkie, bo wszystko "pichci" się w jednym "kotle".

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2-3 pojedyncze piersi z kurczaka
    2-3 łyżki miodu lipowego/wielokwiatowego
    skórka otarta z jednej cytryny
    sok z dwóch cytryn
    ząbek czosnku
    łyżeczka musztardy stołowej (sarepskiej)
    kilka/kilkanaście małych ziemniaków
    oliwa
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak pieczony w sosie cytrynowo-pieprzowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, oczyścić i ponacinać głęboko w kilku miejscach.
  • 2. W misce wymieszać miód, skórkę, sok z cytryny, czosnek (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę), musztardę oraz płaską łyżkę pieprzu. Mięso włożyć do marynaty. Miskę z mięsem i marynatą przykryć folią aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę.
  • 3. Ziemniaki obrać i zagotować 5 minut w lekko osolonej wodzie.
  • 4. Mięso wyłożyć do naczynia żaroodpornego, obok porozkładać ziemniaki oraz przekrojoną na pół lub w grube plastry cytrynę. Skropić wszystko oliwą oraz marynatą z miski. Oprószyć solą. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 - 220 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytrusy Drób Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować