Ciekawe połączenie smaków. Szybkie, bo wszystko "pichci" się w jednym "kotle".
1 godz. 30 min
Składniki:
2-3 pojedyncze piersi z kurczaka
2-3 łyżki miodu lipowego/wielokwiatowego
skórka otarta z jednej cytryny
sok z dwóch cytryn
ząbek czosnku
łyżeczka musztardy stołowej (sarepskiej)
kilka/kilkanaście małych ziemniaków
oliwa
sól
pieprz
Kurczak pieczony w sosie cytrynowo-pieprzowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, oczyścić i ponacinać głęboko w kilku miejscach.
2.W misce wymieszać miód, skórkę, sok z cytryny, czosnek (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę), musztardę oraz płaską łyżkę pieprzu. Mięso włożyć do marynaty. Miskę z mięsem i marynatą przykryć folią aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę.
3.Ziemniaki obrać i zagotować 5 minut w lekko osolonej wodzie.
4.Mięso wyłożyć do naczynia żaroodpornego, obok porozkładać ziemniaki oraz przekrojoną na pół lub w grube plastry cytrynę. Skropić wszystko oliwą oraz marynatą z miski. Oprószyć solą. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 - 220 stopni.
Komentarze