Kurczak pieczony w marynacie cytrynowej z ziołami

4.48 (166 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To sposób na odmienienie smaku klasycznego pieczonego kurczaka. Sok z cytryny i zioła nadają mu kruchości i nieprzeciętnego aromatu.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kurczak: 2 kilogramy
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - sok z cytryny: 3 łyżki
    - czosnek ząbki: 4 sztuki
    - rozmaryn suszony: 1 łyżeczka
    - tymianek suszony: 1 łyżka
    - majeranek suszony: 1 łyżeczka
    - pieprz czarny świeżo zmielony: 0.5 łyżeczki
    - przyprawa do kurczaka: 0.5 łyżki
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sok

Kurczak pieczony w marynacie cytrynowej z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Zioła ucieramy w moździerzu lub kruszymy w dłoniach. Wszystkie składniki marynaty (oprócz czosnku) mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną marynatą nacieramy kurczaka z zewnątrz i wewnątrz. Czosnek opieramy, kroimy na połówki i wkładamy do kurczaka. Zamarynowanego kurczaka wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Kurczaka pieczemy na rożnie w piekarniku lub na blaszce z rusztem, początkowo 15 minut w 175 stopniach (dolna grzałka+termoobieg) następnie około 1 godzinę i 15 minut w 160 stopniach (grill+termoobieg). Po upieczeniu kurczaka wyciągamy i przed rozkrojeniem pozostawiamy na około 10 minut, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły. W trakcie pieczenia możemy podlewać kurczaka wytopionym tłuszczem, lub smarować bejcą z wody z solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować