Kurczak pieczony na ryżu

4.48 (169 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty a jaki przepyszny pomysł na obiad! Udka kurczaka pieczone na ryżu to jedno z tych dań które robią się same. 5 min przygotowania a całą pracę za nas robi piekarnik. Udka z tego przepisu wychodzą pyszne i soczyste. Polecam!

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g ryżu
     600 ml rosołu lub wywaru warzywnego
    3 podudzia (6 pałek kurczaka lub 6 udek kurczaka)
    cebula
    ulubione przyprawy do kurczaka (u nas czosnek, papryka słodka, papryka ostra)
    opcjonalnie przecier pomidorowy
Wystaw ocenę:

4.48 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak pieczony na ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak na ryżu 1. Kurczaka nacieramy przyprawami i odstawiamy na ok. godzinę a najlepiej na noc do lodówki aby przeszedł smakiem. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy cały ryż i zalewamy rosołem. Jeśli macie ochotę można  dodać przecier pomidorowy. Mieszamy całość i rozkładamy równomiernie ryż po całym naczyniu. Na to ukladamy cebulę i kurczaka. Nie przejmujcie się jeśli jest za dużo rosołu, podczas pieczenia ryż wypije całość. Pieczemy w 190-200 st przez godzinę. Podajemy z ulubioną surówką. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować