Obiad, który robi się sam. Takie danie jednogarnkowe z piekarnika. Pyszne mięso upieczone na ryżu. Nie trzeba wcześniej gotować ryżu, ale surowy wsypujemy do naczynia.
1 godz. 20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
6 ćwiartek z kurczaka
2 szklanki ryżu
2 średnie cebule
1 mała czerwona papryka
2 łyżki przyprawy do kurczaka
Zalewa
5 szklanek wody
2 łyżki przecieru pomidorowego
80 g masła
sól
pieprz
Kurczak pieczony na ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suchy ryż wymieszać z drobno pokrojoną cebulą i papryką. Wsypać do naczynia do zapiekania.
Na ryżu ułożyć mięso oprószone przyprawą do kurczaka.
Wszystkie składniki zalewy umieścić w rondlu i zagotować.
Wlać połowę zalewy na ryż i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W momencie, kiedy ryż wchłonie całość wody wlać pozostałą część zalewy i zapiekać ponownie. Piec około 1 godziny.
Komentarze