Kurczak z rydzami

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo lubię pieczonego kurczaka z chrupiącą skórką, lubię również wszystkie grzyby, a najbardziej właśnie rydze, udało mi się je kupić i na ich widok od razu wiedziałam jaki będzie obiad :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duży kurczak + 2 udka
    przyprawa do pieczonego kurczaka
    1/2 kg rydzów mogą być mrożone
    masło do smażenia
    2 średnie cebule
    500 ml śmietanki 30 %
    1 łyżka mąki do zagęszczenia
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1łyżeczka octu balsamicznego
    sól i pieprz świeżo mielony do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Kurczak z rydzami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka podzielić na części, umyć razem z udkami, powycinać zbędną skórę i nadmierny tłuszcz. Natrzeć dobrze przyprawą, ja używam firmy Kotanyi i odstawić najlepiej na całą noc.
    Na drugi dzień ułożyć na spryskaną olejem blaszce, wstawić do pieczenia, piec w temp. 180 stopni aż do ładnego zrumienienia, od czasu do czasu należy go podlewać wodą, piwem czy też białym wytrawnym winem.
    W czasie kiedy piecze się kurczak, można zająć się sosem rydzowym.
    Grzyby oczyścić, umyć i odkroić nóżki, kapelusze pokroić.
    Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzane masło, lekko zeszklić i dodać do tego rydze, dusić ok 20 minut podlewając stopniowo śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Łyżkę mąki dokładnie rozprowadzić w reszcie śmietany i wlać do grzybów, wymieszać, dodać natkę pietruszki i ocet balsamiczny.
    Wylać na duży, najlepiej gorący półmisek, na wierzch ułożyć kawałki kurczaka i podać najlepiej z młodymi ziemniaczkami i surówką z ogórków małosolnych.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować