Bardzo lubię pieczonego kurczaka z chrupiącą skórką, lubię również wszystkie grzyby, a najbardziej właśnie rydze, udało mi się je kupić i na ich widok od razu wiedziałam jaki będzie obiad :)
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 duży kurczak + 2 udka
przyprawa do pieczonego kurczaka
1/2 kg rydzów mogą być mrożone
masło do smażenia
2 średnie cebule
500 ml śmietanki 30 %
1 łyżka mąki do zagęszczenia
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1łyżeczka octu balsamicznego
sól i pieprz świeżo mielony do smaku
Kurczak z rydzami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka podzielić na części, umyć razem z udkami, powycinać zbędną skórę i nadmierny tłuszcz. Natrzeć dobrze przyprawą, ja używam firmy Kotanyi i odstawić najlepiej na całą noc.
Na drugi dzień ułożyć na spryskaną olejem blaszce, wstawić do pieczenia, piec w temp. 180 stopni aż do ładnego zrumienienia, od czasu do czasu należy go podlewać wodą, piwem czy też białym wytrawnym winem.
W czasie kiedy piecze się kurczak, można zająć się sosem rydzowym.
Grzyby oczyścić, umyć i odkroić nóżki, kapelusze pokroić.
Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzane masło, lekko zeszklić i dodać do tego rydze, dusić ok 20 minut podlewając stopniowo śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Łyżkę mąki dokładnie rozprowadzić w reszcie śmietany i wlać do grzybów, wymieszać, dodać natkę pietruszki i ocet balsamiczny.
Wylać na duży, najlepiej gorący półmisek, na wierzch ułożyć kawałki kurczaka i podać najlepiej z młodymi ziemniaczkami i surówką z ogórków małosolnych.
Smacznego :)
Komentarze