Kurczak otulony szynką szwarcwaldzką

4.5 (144 ocen)

  • 60 min

Lubię kombinować w kuchni, tym razem kurczak bez smażenia.

  • 60 min

Składniki:

  • filety z kurczaka (ok. 600 g)
    szynka szwarcwaldzka ( 4 plasterki)
    ser żółty (4 kawałeczki)
    olej (lub masło) do wysmarowania naczynia żaroodpornego
    papryka
    czosnek i masło ( ewentualnie masło czosnkowe)
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak otulony szynką szwarcwaldzką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czyścimy mięso, Filety przekrawamy na dwa kotlety każdy. Najlepiej zrobimy to, gdy każdą pierś położymy na desce i równolegle do deski poprowadzimy nóż przez środek mięsa przytrzymując drugą otwartą dłonią od góry. Lekko rozbijamy. Smarujemy masłem czosnkowym (lub przygotowujemy samemu: 2 ząbki czosnku i roztopione masło). Solimy i pieprzymy mięso.
  • 2.
    Układamy na tym 2 paski papryki, a pomiędzy nimi kawałeczek żółtego sera.
    Zwijamy mięso w roladkę. A następnie obtulamy plastrem szynki szwarcwaldzkiej.
  • 3. Smarujemy naczynie żaroodporne masłem lub odrobiną masła, układamy nasze roladki, a następnie wkładamy pod przykryciem do nagrzanego piekarnika na 170 stopni na pół godziny, po tym czasie ściągamy wieko z naczynia i zostawiamy w piekarniku przez 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować