Kurczak nadziewany brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. W każdej z połówek wycinamy kieszonkę. Mięso oprószamy solą i pieprzem.
Brokuła w całości wkładamy do wrzącej wody na 5 minut. Studzimy.
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Dolewamy mleko, ciągle mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodajemy serki, doprowadzamy do wrzenia, mieszamy do połączenia składników.
Zdejmujemy z gazu.
Papryczki siekamy drobniutko, brokuła kroimy na mniejsze różyczki, dodajemy do sosu, mieszamy.
Tak powstałym sosem ( nie całym zostawiamy trochę sosu na wierzch) faszerujemy piersi z kurczaka, spinamy wykałaczkami. Kieszonki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron.
Nafaszerowane piersi układamy w naczyniu i polewamy pozostałym sosem.
Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Komentarze