Kurczak na słodko-ostro

0 (0 ocen)

  • 12 godz. 40 min

Tego kurczaka najlepiej przygotować dzień przed pieczeniem. Smakuje wybornie i na zimno i na ciepło.

  • 12 godz. 40 min

Składniki:

  • - piersi z kurczaka - 1 podwójna
    - sos sojowy ciemny - 2 łyżki
    - olej - 1 łyżka
    - czosnek - 1 ząbek
    - miód - 2 łyżeczki
    - nasiona papryczki jalapeno - 2 łyżki

Kurczak na słodko-ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piersi można pociąć w paseczki 1. Piersi oczyścić i pociąć w plastry.
  • Marynata jest bardzo prosta w przygotowaniu 2. drugiej miseczce wymieszać składniki marynaty (czosnek wycisnąc przez praskę lub pokroić w plasterki) i zalać gotową piersi.
  • Piersi są bardzo soczyste 3. Miskę przykryć folią aluminiową i odstawić do lodówki na min. 12 h. Po wskazanym czasie piersi można upiec w naczyniu żaroodpornym lub na patelni na łyżeczce oleju.

Porady

Piersi można podawać na ciepło z ziemniakami (150 g), kaszą (35 g), ryżem (40 g) lub na zimno jako dodatek na kanapki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy