Coś z kuchni francuskiej poulet chasseur, czyli kurczak myśliwego. Moja propozycja to troszkę lżejsza wersja, ponieważ przygotowana jest z filetów z kurczaka, a nie podudzi ze skórą.
1 godz. 30 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
• Filety z kurczaka 1kg
• Kasza orkiszowa 4 torebki lub ok 400g
• Bulion drobiowy ok 500ml
• Koncentrat pomidorowy ok 3 łyżki
• Czerwone wino ok 100-150ml
• Pieczarki 200-250g
• Cebulki koktajlowe 15-20szt
• Marchewka
• Fasolka szparagowa zielona
• Olej rzepakowy
• Sól
• Pieprz
• Tymianek
• Estragon
• Mąka kukurydziana
Kurczak myśliwego - chasseur z kaszą orkiszową fasolką szparagową i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Obsmażamy na patelni ok. 3 minuty z każdej strony. Przekładamy filety do rondla. Na patelnię na której smażył się kurczak dodajemy koncentrat pomidorowy, przesmażamy i dolewamy wina. mieszamy i przelewamy wszystko do rondla z filetami. Zalewamy całość bulionem i dusimy na małym ogniu ok 30 minut.
Gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru.
Pieczarki kroimy i przesmażamy na patelni. Dodajemy do mięsa razem z cebulkami koktajlowymi (bez zalewy) i dusimy kolejne 20 minut. Na koniec dodajemy estragon (świeży lub suszony), doprawiamy solą i pieprzem i zaczęszczamy sos mąką kukurydzianą.
Gotujemy fasolkę szparagową i podajemy.
Smacznego
Komentarze