Kurczak Myśliwego - Chasseur z kaszą orkiszową fasolką szparagową i marchewką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Coś z kuchni francuskiej poulet chasseur, czyli kurczak myśliwego. Moja propozycja to troszkę lżejsza wersja, ponieważ przygotowana jest z filetów z kurczaka, a nie podudzi ze skórą.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • Filety z kurczaka 1kg
    • Kasza orkiszowa 4 torebki lub ok 400g
    • Bulion drobiowy ok 500ml
    • Koncentrat pomidorowy ok 3 łyżki
    • Czerwone wino ok 100-150ml
    • Pieczarki 200-250g
    • Cebulki koktajlowe 15-20szt
    • Marchewka
    • Fasolka szparagowa zielona
    • Olej rzepakowy
    • Sól
    • Pieprz
    • Tymianek
    • Estragon
    • Mąka kukurydziana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak myśliwego - chasseur z kaszą orkiszową fasolką szparagową i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Obsmażamy na patelni ok. 3 minuty z każdej strony. Przekładamy filety do rondla. Na patelnię na której smażył się kurczak dodajemy koncentrat pomidorowy, przesmażamy i dolewamy wina. mieszamy i przelewamy wszystko do rondla z filetami. Zalewamy całość bulionem i dusimy na małym ogniu ok 30 minut.
    Gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru.
    Pieczarki kroimy i przesmażamy na patelni. Dodajemy do mięsa razem z cebulkami koktajlowymi (bez zalewy) i dusimy kolejne 20 minut. Na koniec dodajemy estragon (świeży lub suszony), doprawiamy solą i pieprzem i zaczęszczamy sos mąką kukurydzianą.
    Gotujemy fasolkę szparagową i podajemy.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Estragon Kasza Kurczak Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować