"Kurczak-gyros" w sosie śmietanowo-koperkowym

4.49 (198 ocen)

  • 25 min

Bardzo szybka w przygotowaniu potrawka z kurczaka i parówek , wyrazisty sos śmietanowo- koperkowy świetnie się komponuje z podsmażonym w przyprawie gyros mięskiem.

  • 25 min

Składniki:

  • 2 duże piersi kurczaka
    4 parówki delikatesowe
    1 łyżka przyprawy gyros
    sos:
    300 ml śmietany 30 %
    100 ml wody
    łyżeczka ziół prowansalskich
    szczypta soli i pieprzu
    pęczek posiekanego koperku
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Sos śmietanowy

"kurczak-gyros" w sosie śmietanowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak -gyros 1. Kurczaka pokroić w kostkę , podsmażyć na odrobinie oleju . Dodać pokrojone w cienkie plasterki parówki , Posypać przyprawa gyros , smażyć do zarumienienia mięsa. Składniki na sos wymieszać , wlać na patelnię , dusić aż sos zgęstnieje.
    Podawać np. z młodymi ziemniakami i sałaką z pekinki.

Porady

Potrawka smakuje także idealnie z ryżem, tylko wtedy polecam zrobić podwójną ilość sosu gdyż wypróbowałam :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować