Kurczak faszerowany szpinakiem i fetą

4.5 (184 ocen)

  • 45 min

Jedną z naszych ulubionych wędlin domowych jest pierś z kurczaka lub indyka faszerowana szpinakiem i serem feta lub ricottą. Smak szpinaku podkreśla czosnek a jego wyrazistość zależy od użytego sera.

  • 45 min

Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka lub 1 kilogram filetu z indyka
    1 opakowanie mrożonego szpinaku
    1 kostka sera feta
    2 ząbki czosnku
    Sól
    Pieprz
    1 Łyżka masła
    2 Łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kurczak faszerowany szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i przesmażamy na niej rozmrożony szpinak (około 15 minut). Kiedy cała woda odparuje wyłączamy szpinak i odstawiamy do przestudzenia. Przestudzony szpinak Mieszamy z rozkruszoną fetą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Filety z kurczaka bądź indyka myjemy i osuszamy. Filet kroimy wzdłuż ale tak aby nie rozkroić ich do końca. Filet lekko ubijamy tłuczkiem solimy i pieprzymy z obu stron. Na środku filetu kładziemy 2 łyżki farszu i zwijamy filet jak roladę. Jeśli boimy się, że mięso nam się rozpadnie przewiązujemy je sznurkiem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy na niej aż do zarumienienia roladki. Zarumienione roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 30-45 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli chcemy ograniczyć ilość kalorii gotowe roladki gotujemy na parze około 30 minut. Gotowe roladki zostawiamy do przestygnięcia jeśli mają posłużyć nam jako wędlina, jako obiad serwujemy gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować