KURCZAK FASZEROWANY RYŻEM I WARZYWAMI

4.48 (196 ocen)

  • 2 godz.

Kurczak jest soczysty, aromatyczny i ma chrupiącą skórkę. Przygotowany w ten sposób jest naprawdę pyszny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • • kurczak (ok. 1,5 kg)•sól, pieprz, limonka
    • 2 ząbki czosnku
    • curry, mielona ostra papryka, olej

    NA NADZIENIE:
    • 3 strąki kolorowej papryki
    • 1 mała cukinia
    • 1-2 małe ostre papryczki chilli
    • 10 dag ryżu
    • 1 jajko
    • 2 posiekane ząbki czosnku
    • Świeża kolendra
Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak faszerowany ryżem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Limonkę sparzyć, otrzeć skórkę, z połowy wycisnąć sok. Kurczaka umyć, natrzeć skórką i sokiem z limonki, czosnkiem, solą i pieprzem, curry, papryką i oliwą. Odstawić na 2 godziny.
  • 2. Ryż ugotować na sypko. Papryki i cukinie umyć, pokroić w niezbyt drobną kostkę, przesmażyć na oliwie z czosnkiem i posiekanym chilli. Ryż wymieszać z paprykami, cukinią, chilli, jajkiem i posiekaną kolendrą.
  • 3. Przygotowany farsz doprawić sokiem wyciśniętym z drugiej połowy limonki, solą oraz curry. Napełnić kurczaka. Spiąć lub zszyć skórkę tak, aby nadzienie nie wypływało.
  • 4. Kurczaka umieścić w rękawie do pieczenia. Piec ok. 1,5 godz. w piekarniku nagrzanym do 190o C. Na 10 minut przed końcem pieczenia przeciąć rękaw na górze i zwiększyć temperaturę do 200o C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować