Kurczak curry z herbatą miętową i mleczkiem kokosowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Wspaniałe połącznie składników, przypraw i smaków zatopione w miętowej herbacie i mleczku kokosowym.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 torebka herbaty miętowej
    50 dag fileta z kurczaka
    25 dag zielonej fasolki
    1 papryka czerwona
    1 cebula
    200 ml mleczka kokosowego
    olej
    sól
    pieprz
    1 łyżka curry
    1 łyżka mąki

    20 dag ryżu

Kurczak curry z herbatą miętową i mleczkiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatę zaparzyć w 200 ml gorącej wody.
  • 2. Fasolkę umyć, pokroić na drobniejsze kawałki. Podgotować w posolonej wodzie.
  • 3. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
  • 4. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  • 5. Mięso umyć, pokroić w kostkę. Usmażyć na oleju. Przyprawić solą i pieprzem.
  • 6. Przełożyć do garnka, dodać paprykę cebulę i podgotowaną fasolkę. Dusić razem ok 5min.
  • 7. Dodać curry i mąkę. Wymieszać.
  • 8. Wlać mleko kokosowe i herbatę.
  • 9. Mieszając gotować ok 15 min.
  • 10. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Podawać z kurczakiem i warzywami w sosie curry.

Porady

Zamiast mietowej herbaty można dodać po prostu wodę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy