Kurczak coq au vin na świąteczny obiad

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Pyszne kawałki kurczaka w aksamitnym sosie. Mięso przesycone do głębi aromatami przyprawami i winem. Mięsa rozpływa się w ustach. Myślę, że smak tego dania zaspokoi najbardziej wybredne gusta. Podane z bagietką i kieliszkiem czerwonego wina.

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 7 pałek z kurczaka
    7 udek z kurczaka
    1 łyżka musztardy
    olej 2-3 łyżki
    50 ml wódki dębowej
    300 gram pieczarek
    100 gram boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
    cebula
    500 ml wina czerwonego
    2 ząbki czosnku
    marchewka duża
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    tymianek
    liść laurowy
    ziele angielskie
    gałązka rozmaryny
    pieprz, sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak coq au vin na świąteczny obiad - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawałki kurczaka myjemy. Z oleju, musztardy i wódki robimy marynatę. Zalewamy kawałki kurczaczka. Odstawiamy na 20 minut. Następnie obsmażamy na złoto każdą cześć mięsa. Przekładamy do rondla lub naczynia żeliwnego. Wlewamy wino i dodajemy przyprawy. Na tej samej patelni na której smażył się kurczak przesmażamy pieczarki pokrojone na ćwiartki oraz cebulę pokrojoną w piórka. Marchewkę kroimy na kawałki. Wkładamy wszystko do kurczaka, przykrywamy pokrywką i dusimy do godziny. 10 minut przed końcem dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego. Posypujemy natką. Podajemy np. z bagietką.

Porady

Można wziąć całego kurczaka, ale u nas w domu lubimy udka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwone wino Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować