Kulki serowo-ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kulki serowo-ziemniaczane to efektowna przekąska przygotowana w duchu zero waste.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 ugotowane ziemniaki (więcej, jeżeli będą wodniste)
    100 g fety w kawałku
    1 jajko
    1 mały oscypek
    2 łyżki drobno startego parmezanu
    sól
    pieprz
    płatki chilli
    garść posiekanej natki pietruszki
    bułka tarta (gotowa lub ususzone pieczywo starte na tarce)
    olej słonecznikowy lub rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski Kulki Ser

Kulki serowo-ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki z fetą dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko, parmezan, przyprawy i pietruszkę. Drobno kroimy oscypek. Dodajemy i dokładnie mieszamy. Na płaski talerz wysypujemy bułkę tartą. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w bułce. Pozostawiamy na kilka minut na talerzu, aby stężały. W rondelku rozgrzewamy olej słonecznikowy lub rzepakowy. Poprawiamy kształt kulek i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy oprószone parmezanem i natką pietruszki, z sosem czosnkowym. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Oscypek Ser żółty Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować