Kulki mocy daktylowo-śliwkowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki i daktyle pozbawione pestek zalewamy wrzątkiem, odstawiamy. Orzechy nerkowca, migdały oraz słonecznik prażymy na patelni (każdy osobno) do czasu, aż zaczną się rumienić i pięknie pachnieć. Wsypujemy je do misy blendera i mielimy na drobno – jeśli mielimy ciepłe ziarna, blendujemy je pulsacyjnie (mielimy kilka sekund i robimy kilka sekund przerwy), aby nie zrobiło nam się masło orzechowe. Zimne ziarna możemy mielić bez robienia przerw. Gdy orzechy są rozdrobnione, wsypujemy je do miski. Daktyle i śliwki odcedzamy, wkładamy do misy blendera i mielimy na gładką masę. Do zmielonych owoców dodajemy startą skórkę z pomarańczy i dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do zmielonych orzechów i wyrabiamy gładkie „ciasto” (najwygodniej dłonią). Z tak przygotowanej masy, przygotowujemy kuleczki i obtaczamy je w: wiórkach kokosowych, mielonych migdałach, pistacjach lub maku/sezamie/kakao. Gotowe kulki mocy wkładamy do lodówki. W lodówce przechowujemy max 7 dni.
Komentarze