KULKI MOCY DAKTYLOWO-ŚLIWKOWO-ORZECHOWE

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Zapraszam Was serdecznie, na doskonałe KULKI MOCY.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • przepis na ok. 20 małych kulek:

    100g orzechów nerkowca
    100g ziaren słonecznika
    100g migdałów (w skórce)

    15 daktyli (miękkich)
    15 suszonych śliwek

    skórka 1 pomarańczy

    szczypta soli
    duża szczypta cynamonu
    duża szczypta przyprawy do piernika

    do obtoczenia:
    – wiórki kokosowe
    – mielone migdały
    – pistacje
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Pralinki Kulki

Kulki mocy daktylowo-śliwkowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki i daktyle pozbawione pestek zalewamy wrzątkiem, odstawiamy. Orzechy nerkowca, migdały oraz słonecznik prażymy na patelni (każdy osobno) do czasu, aż zaczną się rumienić i pięknie pachnieć. Wsypujemy je do misy blendera i mielimy na drobno – jeśli mielimy ciepłe ziarna, blendujemy je pulsacyjnie (mielimy kilka sekund i robimy kilka sekund przerwy), aby nie zrobiło nam się masło orzechowe. Zimne ziarna możemy mielić bez robienia przerw. Gdy orzechy są rozdrobnione, wsypujemy je do miski. Daktyle i śliwki odcedzamy, wkładamy do misy blendera i mielimy na gładką masę. Do zmielonych owoców dodajemy startą skórkę z pomarańczy i dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do zmielonych orzechów i wyrabiamy gładkie „ciasto” (najwygodniej dłonią). Z tak przygotowanej masy, przygotowujemy kuleczki i obtaczamy je w: wiórkach kokosowych, mielonych migdałach, pistacjach lub maku/sezamie/kakao. Gotowe kulki mocy wkładamy do lodówki. W lodówce przechowujemy max 7 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować