Kulki mięsne z pieczarkami

4.97 (169 ocen)

Danie idealne na imprezowy stół. Małe pieczarki obtoczone w mielonym mięsie i podane nadziane na wykałaczkę z pewnością skuszą niejednego biesiadnika. Proste w przygotowaniu a zarazem efektowne i pyszne.

Składniki:

  • Składniki na 30 sztuk:

    30 małych pieczarek
    1 kostka bulionu grzybowego
    1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
    1 jajko
    1 kajzerka do namoczenia
    1 cebula
    1-2 ząbki czosnku
    przyprawy: sól, pieprz, cząber, słodka mielona papryka, suszona natka pietruszki, majeranek, mielona gorczyca (jako zamiennik może być łyżeczka musztardy)
    bułka tarta
    olej do głębokiego smażenia
    wykałaczki
Wystaw ocenę:

4.97 (169 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kulki mięsne z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki umyć, ugotować w bulionie grzybowym (ok. 15 minut).
  • 2. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju.
    Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie.
    Mięso mielone włożyć do miski. Wbić jajko, dodać przyprawy, wyciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą z wody kajzerkę i przesmażoną cebulę. Wyrobić ręką masę mięsną, tak jak na kotlety mielone.
  • 3. Każdą pieczarkę oblepić mięsem mielonym a następnie panierować w bułce tartej. Kulki mają być wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Jeśli macie duże pieczarki, można przekroić je na połówki lub ćwiartki.
    Kulki smażyć na głębokim oleju na złoty kolor.
    W gotowe kulki powbijać wykałaczki. Ułożyć dekoracyjnie na talerzu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować