Kuleczki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Po upieczeniu są chrupiące, idealne zarówno do klasycznego schabowego, jak i wszelkiego rodzaju sosów.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 400 g ziemniaków (waga po obraniu)
    - 1 łyżka masła
    - 1 łyżka mleka
    - około 120 g mąki pszennej
    - sól

    Dodatkowo:
    - mąka pszenna do obtoczenia kuleczek

Kuleczki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Przecisnąć je przez praskę, dodać masło i mleko. Dokładnie wymieszać aż masło się rozpuści. Pozostawić do przestudzenia. Dodać mąkę i wymieszać.
  • 2. Z ciasta formować kuleczki i każdą z nich obtoczyć dokładnie w mące. Smażyć partiami na głębokim tłuszczu. Ja użyłam do tego frytkownicy ustawionej na temperaturę 180°C. Smażyć kilka minut na złoty kolor.

    Smacznego ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy