Kulebiak z pieczarkami cebulą i żółtym serem

4.46 (155 ocen)

  • 2 godz.

Po raz pierwszy dane mi było spróbować tradycyjnej kuchni kresowej.Kulebiak to bogato nadziewany drożdżowy pieróg.W oryginale robi się go z nadzeniem mięsnym/rybnym, a także z kaszą gryczaną czy ryżem.Ja postawiłam na jarską wersję z pieczarkami i cebulą.Polecam!Proporcje na 2 sztuki

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    1 szklanka mleka
    100 g masła (roztopionego i schłodzonego)
    2 całe jajka i 1 żółtko
    500 g mąki
    2 łyżki cukru
    60 g drożdży
    pół łyżeczki soli
    farsz:
    500 g pieczarek
    2-3 cebule
    300 g tartego żółtego sera
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.46 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kulebiak z pieczarkami cebulą i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować rozczyn (do niego bierzemy rzeczy z wypisanych wyżej składników)- czyli:
    pół szklanki letniego mleka+2 łyżki cukru+3 łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
    Jajka + reszta mleka + sól roztrzepać, a później dodać mąkę (z czego 4 łyżki
    odłożyć na sam koniec wyrabiania)+ rozczyn i wyrobić gładkie ciasto, na
    koniec dodać masło i dokończyć wyrabianie.
    Odstawić do wyrośnięcia, później podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować.
    Na każdy placek dać podsmażone na maśle pieczarki z cebulą.posypać żółtym serem i zawinąć. Piec około pół godziny na 180 -
    200 stopni
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować