Ten staropolski pieróg jest obowiązkowy na naszym wigilijnym stole. W domu zawsze piekła go mama i podawała jako dodatek do barszczu. Teraz ja również przygotowuję go na Święta.
Kulebiak z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszamy z łyżką ciepłego mleka oraz łyżeczką cukru. Odstawiamy na 5 min. Do mąki dodajemy żółtka, margarynę, szczyptę soli i szczyptę gałki oraz resztę ciepłego mleka. Na koniec dodajemy drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godz.
2.Kapustę opłukać, odcisnąć i posiekać. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować ok. 1godz. 20min. Grzyby namoczyć w wodzie przez ok. 5 godz. Następnie je gotować ok. 5 min w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić i pokroić w kosteczkę. Cebulę posiekać, zeszklić. Dodać kapustę oraz grzyby i dusić ok. 8 min na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać całe jajko i żółtko. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na kształt prostokąta, na środku ułożyć farsz. Złożyć brzegi do środka i delikatnie zlepić. Ułożyć w natłuszczonej formie keksówce. Posmarować rozkłóconym białkiem i posypać kminkiem. Piec ok. 35-40 min w temp. 160st.
Komentarze