Kulebiak z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

  • Średni

Ten staropolski pieróg jest obowiązkowy na naszym wigilijnym stole. W domu zawsze piekła go mama i podawała jako dodatek do barszczu. Teraz ja również przygotowuję go na Święta.

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - świeże drożdże: 3 dekagramy
    - mąka: 2 szklanki
    - żółtka: 2 sztuki
    - margaryna: 15 dekagramów
    - sól: 1 szczypta
    - świeżo starta gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - ciepłe mleko: 0.5 szklanki
    FARSZ::
    - Kiszona kapusta: 0.5 kilograma
    - suszone borowiki: 5 sztuk
    - cebula: 1 sztuka
    - jajka: 2 sztuki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - kminek: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Przystawki

Kulebiak z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z łyżką ciepłego mleka oraz łyżeczką cukru. Odstawiamy na 5 min. Do mąki dodajemy żółtka, margarynę, szczyptę soli i szczyptę gałki oraz resztę ciepłego mleka. Na koniec dodajemy drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godz.
  • 2. Kapustę opłukać, odcisnąć i posiekać. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować ok. 1godz. 20min. Grzyby namoczyć w wodzie przez ok. 5 godz. Następnie je gotować ok. 5 min w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić i pokroić w kosteczkę. Cebulę posiekać, zeszklić. Dodać kapustę oraz grzyby i dusić ok. 8 min na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać całe jajko i żółtko. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na kształt prostokąta, na środku ułożyć farsz. Złożyć brzegi do środka i delikatnie zlepić. Ułożyć w natłuszczonej formie keksówce. Posmarować rozkłóconym białkiem i posypać kminkiem. Piec ok. 35-40 min w temp. 160st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować