Kulebiak z farszem z kiszonej kapusty i suszonymi grzybami

4.23 (13 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Do barszczyku smakuje rewelacyjnie - nie tylko w wigilię.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    400 g mąki
    250 ml mleka
    30 g świeżych drożdży
    3 łyżki masła
    2 żółtka
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru

    Farsz:

    500 g kiszonej kapusty
    opakowanie suszonych grzybów
    1 cebula
    połowa marchewki
    3 łyżki oleju
    2 szklanki wody
    1 liść laurowy
    2 ziarna ziela angielskiego
    odrobina pieprzu
    płaska łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.23 (13 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Przekąski

Kulebiak z farszem z kiszonej kapusty i suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby zalać ciepłą wodą, zostawić do namoczenia.
  • 2. Wodę z grzybów odstawić, grzyby pokroić w paseczki.
  • 3. Cebulę obrać, drobno posiekać. Usmażyć na oleju.
  • 4. Kapustę przelać wodą, lekko odcedzić .
  • 5. Włożyć do garnka, dodać obraną, startą na dużych oczkach marchewkę, przyprawy, podsmażoną cebulę.
  • 6. Dodać również wodę z grzybów, oraz dodatkowo jedną szklankę wody. Wymieszać i gotować pod przykryciem do momentu, aż kapusta będzie miękka.
  • 7. Ugotowaną kapustę wystudzić.
  • 8. Z drożdży odrobiny mleka, łyżeczki cukru i 2 łyżek mąki przygotować rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia.
  • 9. Do mąki dodać resztę letniego mleka, 2 żółtka, łyżeczkę soli i 3 łyżki roztopionego masła/lub oleju/ i wyrobić gładkie ciasto.
  • 10. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
  • 11. Wyrośnięte ciasto drożdżowe zarobić ponownie, kawałek oderwać na ozdobne wzroki na wierzchu kulabiaka.
  • 12. Pozostałe ciasto rozwałkować na podłużny placek /szerokość nie może być większa niż długość blachy/.
  • 13. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć równomiernie wystudzony farsz.
  • 14. Zwinąć w rulon, przenieść na blaszkę /17x35cm/ wysmarowaną olejem.
  • 15. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem.
  • 16. Odłożony kawałek ciasta rozwałkować, wyciąć ozdobne kształty i przykleić na wierzchu kulebiaka. Posmarować jajkiem.
  • 17. Piec w 175 stopniach ok 40 minut.
  • 18. Po upieczeniu wystudzić chwilę w uchylonym piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować