400 g mrożonego ciasta francuskiego
500 g kiszonej kapusty
2 listki laurowe
2 goździki
kilka ziaren ziela angielskiego
skórka otarta z cytryny
60 g suszonych grzybów
2 cebule
łyżka oleju
jajko
2 łyżki orzechów włoskich
2 ugotowane jajka na twardo
sól
pieprz
mielony jałowiec
tłuszcz
mąka do formy
Kulebiak z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby namoczyłem na noc, następnego dnia ugotowałem. Kapustę pokroiłem, zalałem wywarem z grzybów, dodałem przyprawy, skórkę z cytryny, wymieszałem. Gotowałem około 30 minut. Cebulę posiekałem, zeszkliłem na oleju z pokrojonymi grzybami. Kapustę odparowałem, wyjąłem ziele angielskie, liście laurowe, dodałem jałowiec.
Włożyłem grzyby z cebulą, dodałem posiekane orzechy, jajka na twardo. Doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Tak przygotowany farsz ułożyłem na rozmrożonym cieście, skleiłem brzegi. Z resztek ciasta wyciąłem dekoracje i ozdobiłem wierzch ciasta. Posmarowałem roztrzepanym jajkiem, włożyłem do żaroodpornej formy natłuszczonej i posypanej mąką. Zapiekałem ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.
Komentarze