Kulebiak z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami

4.5 (182 ocen)

  • 60 min

Propozycja na stół wigilijny, ale nie tylko.

  • 60 min

Składniki:

  • 400 g mrożonego ciasta francuskiego
    500 g kiszonej kapusty
    2 listki laurowe
    2 goździki
    kilka ziaren ziela angielskiego
    skórka otarta z cytryny
    60 g suszonych grzybów
    2 cebule
    łyżka oleju
    jajko
    2 łyżki orzechów włoskich
    2 ugotowane jajka na twardo
    sól
    pieprz
    mielony jałowiec
    tłuszcz
    mąka do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kulebiak

Kulebiak z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kulebiak z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami 1. Grzyby namoczyłem na noc, następnego dnia ugotowałem. Kapustę pokroiłem, zalałem wywarem z grzybów, dodałem przyprawy, skórkę z cytryny, wymieszałem. Gotowałem około 30 minut. Cebulę posiekałem, zeszkliłem na oleju z pokrojonymi grzybami. Kapustę odparowałem, wyjąłem ziele angielskie, liście laurowe, dodałem jałowiec.
    Włożyłem grzyby z cebulą, dodałem posiekane orzechy, jajka na twardo. Doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Tak przygotowany farsz ułożyłem na rozmrożonym cieście, skleiłem brzegi. Z resztek ciasta wyciąłem dekoracje i ozdobiłem wierzch ciasta. Posmarowałem roztrzepanym jajkiem, włożyłem do żaroodpornej formy natłuszczonej i posypanej mąką. Zapiekałem ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować