Kulebiak

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny jesienny obiad

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    pół kostki margaryny
    3 szklanki mąki
    4 łyżki śmietany
    5 dag drożdży
    2 jajka
    1 żółtko
    sól


    Farsz:
    pół główki kapusty białej
    mały słoik kapusty kiszonej
    olej
    duża cebula
    6-7 suszonych grzybów
    pieprz
    2 łyżki bułki tartej
    białko

Kulebiak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    drożdże utrzyj z śmietaną, łyżką mąki i cukru- odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę posiekaj z margaryną. Dodaj drożdże, jajka, żółtko, sól. Wyrób ciasto.

    Farsz: grzyby namocz i ugotuj. Kapustę pokrój i ugotuj. Odciśnij, zmiel z grzybami. Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju. Kiszoną kapustę odcedź i pokrój. Wszystkie składniki połącz, dodaj tartą bułkę i przypraw.

    Ciasto podziel na pół. rozwałkuj. Jednym plackiem wyłóż blachę. Napełnij farszem. Drugi placek pokrój w paski, ułóż na farszu gęstą kratkę. Posmaruj białkiem. Piecz 30 min w temp.200 stopni Celsjusza.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy