Kule pasterskie

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym to pyszne wykorzystanie ziemniaków, co pozostały nam z obiadu.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na kotlety:
    * 50 dkg ziemniaków już obranych
    * 1 jajko
    * 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    * 1 łyżka mąki pszennej
    * mąka do obtaczania kotletów
    * sól

    Na farsz:
    * 30 dkg mięsa mielonego
    * 1 mała cebulka lub połowę średniej
    * 1 ząbek czosnku
    * 3-4 łyżki startego żółtego sera
    * tymianek
    * natka pietruszki i 2 marchewki
    * sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Kule pasterskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie i ugniotłam tłuczkiem. Ostudziłam. Przepuściłam przez praskę i dodałam mąki, jajko i odrobinę soli. Wyrobiłam ciasto. Podzieliłam na równe kulki większe od piłeczki ping pongowej.
    Mięso mielone usmażyłam na suchej patelni razem z pokrojoną w kosteczkę cebulą i posiekanym czosnkiem. Posoliłam i oprószyłam tymiankiem, ostudziłam, dodałam ser żółty i 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki i marchew pokrojoną w kostke. Wymieszałam.
    Zrobiłam kulki ziemniaczane. Wszystko to robiłam na oprószonej mąką pszenną desce.
    Na jeden placuszek nałożyłam łyżką farsz i przykryłam drugim plackiem. Sklejałam brzegi i formowałam kształt kuli.
    Smażyłam na złoto brązowy kolor na rozgrzanym oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Mięso Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować