Kugiel ziemniaczany

0 (0 ocen)

  • 60 min

Danie z kuchni żydowskiej. Jedno z ulubionych dań szabatowych. Może być z ziemniaków, makaronu, mąki macowej.

  • 60 min

Składniki:

  • 8 ziemniaków
    1 duża cebula
    6 łyżek mąki macowej
    3 jajka
    5 łyżek oleju
    sól
    pieprz
    olej do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kugiel ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kugiel ziemniaczany 1. Obrałem ziemniaki, starłem je na drobnej tarce, wymieszałem ze starta cebulą, mąką macową, jajkami oraz olejem. Przyprawiłem do smaku solą i pieprzem.
    Gotową masą napełniłem nasmarowaną olejem żaroodporną formę do zapiekania. Piekłem 45 minut w temperaturze 160 stopni C. Powierzchnia kugla powinna być brązowa chrupiąca.
    Podałem z sosem z zielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kugiel ziemniaczany

4.5 (183 ocen)

Kugiel

4.97 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort ziemniaczany

4.97 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort ziemniaczany

rzelkazag Prosta zapiekanka ziemniaczana doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe. 2 godz. 20 min

To może cię zainteresować