Kryształkowa delicja

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny deser, nie za słodki, lekki i uwielbiają go dorośli , i dzieci. W śmietankowej masie mieści się mnóstwo kryształków galaretki, a całość otacza morze czekolady.

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 op. galaretki czarna porzeczka
    1 op. galaretki agrestowej
    1 op. galaretki cytrynowej
    1 op. śnieżki
    2 łyżeczki żelatyny
    2 razy po 1,5 szklanki wrzątku+ 0,5 szklanki wrzątku
    2 łyżki zimnej wody
    3/4 szklanki zimnego mleka
    Polewa:
    10 dag. czekolady
    5 łyżek mleka
    Dodatkowo:
    forma do galaretek opłukana zimną wodą
    cukrowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Kryształkowa delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Galaretkę czarna porzeczka mieszam z 1,5 szklanki wrzątku, tak samo robię z galaretką agrestową, pozostawiam do zastygnięcia, kroję w kostkę.Żelatynę zalewam zimną wodą, pozostawiam na 10 minut, dodaje galaretkę cytrynową, 0,5 szklanki wrzątku, mieszam, studzę. Śnieżkę ubijam z mlekiem, ciągle ubijając dodaję galaretkę cytrynową. Do ubitej masy dodaję pokrojoną galaretkę, mieszam.
  • jk 2. Deser wykładam na talerz. Czekoladę rozpuszczam w mleku, studzę, polewam deser, pozwalając aby tworzyła morze. Całość posypuję posypką cukrową.

Porady

Gdy nie mamy formy do galaretek, deser można zrobić np. w keksówce wyłożonej folią spożywczą, jeszcze prościej jest masę nałożyć do pucharków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Galaretka Śnieżka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować