Kruchy placek z czarną porzeczką, lekkim kremem i bezą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Przepyszne ciasto owocowe składa się z trzech warstw. Pyszne, maślane kruche ciasto, na nim krem z żółtek wymieszany z bezą, w którym zatopione są owoce. Na wierzch beza. Uwielbiam ten przepis, ponieważ jest uniwersalny i nadają się do niego każde owoce, które akurat są w sezonie. Poza sezonem można upiec go z jabłkami i gruszkami.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    250 gram mąki tortowej orkiszowej
    100 gram zimnego masła
    3 żółtka ( L)
    50 gram cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem z żółtek i bezy:

    2 żółtka
    szklanka mleka
    łyżka mąki
    łyżka cukru
    2 białka + 2 łyżki cukru

    350 gram czarnej porzeczki

    Beza:
    3 białka
    125 gram cukru
    50 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto

Kruchy placek z czarną porzeczką, lekkim kremem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ciasto z owocami z lekkim kerem i bezą 1. Wyłożyć papierem tortownicę i wysmarować tłuszczem.
    Zagnieść ciasto ze składników na kruche ciasto najpierw przesiewając mąkę i dodając zimne pocięte w kostkę masło. Siekać, aż będzie konsystencji mokrego piasku. Dodać żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Od razu wyłożyć nim dno tortownicy . Można schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne.
    Przygotować krem:
    Wlać szklankę mleka do garnka, odlać z niego trochę mleka i rozprowadzić mąkę. Kiedy mleko będzie się podgrzewać u małym kubku ubić żółtka z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozmieszaną w mleku mąkę i mieszać trzepaczką aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i ciągle mieszając trzepaczką wlewać ubite żółtka. Postawić jeszcze raz na ogniu i mieszać chwilę do zagotowania. Powstały krem przykryć i wystudzić ( można przyspieszyć studzenie, wkładając naczynie do garnka z zimną wodą). Kiedy krem się studzi nastawić piekarnik na 180 stopni i podpiec ciasto kruche (10-15 minut). Nie powinno się zrumienić tylko lekko podpiec.
    Ubić pianę z dwóch białek dodać 2 łyżki drobnego cukru pojedynczo. Do zimnego kremu z żółtek dodawać po łyżce bezy.
    Wyjąc podpieczony spód, wylać krem z żółtek i bezy i rozłożyć równomiernie dowolne owoce. Zapiekać 30 minut.
    Kiedy ciasto będzie już rumiane wyjąć i nałożyć bezę.

    Beza:
    Wsypać do naczynia cukier i wlać wodę. Zacząć gotować syrop. Termometrem kuchennym sprawdzać temperaturę. Kiedy syrop osiągnie temperaturę ok 160 stopni. Wlewać go stróżką do wcześnie ubitych białek.
    Tak przygotowaną bezę włoską wyłożyć na ciasto. Bezę opalić palnikiem gazowym.
    Można także przygotować zwykłą bezę i wyłożyć na ciasto i zapiec jeszcze 20 minut w piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować