Kruszaniec z budyniem i jabłkami

3.33 (3 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie,i lekkie ciasto uwielbiane przez domowników.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
    szklanka cukru+ szklanka cukru do piany
    1 kostka margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 jajek
    1 budyń śmietankowy
    0,5 litra mleka
    pół kg jabłek
    szczypta soli
    cukier puder
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kruszaniec z budyniem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę,proszek do pieczenia,cukier,dodać margarynę i żółtka.Wyrobić kruche ciasto.
    2.Jabłka obrać i pokroić w kostkę.Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu.
    3.Białka ze szczyptą soli ubić do białości,wsypać cukier,ubijać na gładką pianę.
    3.Większą połowę ciasta pokruszyć na wysmarowaną tłuszczem blachę,wylać gorący budyń,posypać jabłkami,wyłożyć pianę,wierzch posypać resztą ciasta.
    4.Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 40 minut.
    5.Przestudzone ciasto polewamy lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka Mąka Margaryna Żółtko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować