Krupnik na żeberkach / fot. StockFood
Krupnik na żeberkach to smaczna i pożywna zupa. Ponadto krupnik na żeberkach ma właściwości rozgrzewające. Wprost idealny posiłek na chłodniejsze dni. Krupnik na żeberkach to tradycyjna zupa, którą warto włączyć do swojego domowego jadłospisu. Oto przepis na pyszny krupnik na żeberkach.
4.84 (225 ocen)
Porady
Ugotowane mięso możemy obrać i wkroić do zupy krupnik na żeberkach lub przyrządzić z niego farsz, np.: do krokietów albo pierogów. Krupnik na żeberkach jest sycący i rozgrzewający. W sam raz na pierwszy głód. Krupnik z żeberkami to także idealne danie jednogarnkowe. Kaszę można zastąpić także ryżem. Krupnik na żeberkach doprawiamy zupę do smaku. Ważne, aby była przewaga czarnego pieprzu. Do zupy krupnik na żeberkach można wrzucić suszonego grzyba np.: borowika.
Krupnik na żeberkach to zupa, która często łączy krupy kaszy jęczmiennej z pokrojonym w kostkę ziemniakiem. Ważne, aby mięso do zupy włożyć do zimnej wody i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia wraz z przyprawami. Najczęściej korzysta się z ziela angielskiego, liści laurowych, cząbru, majeranku, ziaren czarnego pieprzu oraz jałowca. Tradycyjny krupnik na żeberkach korzysta z kaszy jęczmiennej, jednak można spróbować przepisu z kaszą orkiszową, kaszą pęczak, kaszą jaglaną lub pszenną kaszą bulgur. Podczas gotowania warto zwracać uwagę na czas potrzebny do przygotowania poszczególnych kasz.
Komentarze