Krupnik na żeberkach

4.84 (225 ocen)

  • 60 min

Krupnik na żeberkach to smaczna i pożywna zupa. Ponadto krupnik na żeberkach ma właściwości rozgrzewające. Wprost idealny posiłek na chłodniejsze dni. Krupnik na żeberkach to tradycyjna zupa, którą warto włączyć do swojego domowego jadłospisu. Oto przepis na pyszny krupnik na żeberkach.

  • 60 min

Składniki:

  • 400 g żeberek wieprzowych
    400 g ziemniaków obranych
    5 łyżek kaszy jęczmiennej
    90 g marchewki obranej
    80 g cebuli obranej
    30 g korzenia pietruszki
    2 listki laurowe
    6 ziaren ziela angielskiego
    sól, pieprz czarny, przyprawa uniwersalna- do smaku
    zielona pietruszka, zielony koper
Wystaw ocenę:

4.84 (225 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik Dania jednogarnkowe

Krupnik na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jarzyny na krupnik 1. Krupnik na żeberkach - przepis:
    Jarzyny myjemy, obieramy. Następnie kroimy w kostkę.
  • żeberka w wodzie, przed gotowaniem 2. W garnku zalewamy zimną wodą żeberka, wcześniej umyte. Gotujemy mięso do miękkości. Ugotowane mięso wyjmujemy, wywar przecedzamy.
  • jarzyny w krupniku 3. Do wywaru dodajemy pokrojone jarzyny.
  • kasza w krupniku 4. Następnie wsypujemy kaszę. Dodajemy przyprawy. Krupnik gotujemy do miękkości jarzyn i kaszy, na małym ogniu. Dolewamy wody tyle, aby zupa nie była zbyt gęsta, ale i nie rzadka.
  • zielenina w krupniku 5. Wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe, gdyż zupa będzie gorzkawa, gdy zioła będą w niej dłużej się moczyć. Kiedy krupnik na żeberkach jest ugotowany dodajemy posiekaną natkę z koperkiem.
  • ugotowany krupnik 6. Krupnik na żeberkach podajemy na gorąco samodzielnie lub z pieczywem.
  • Krupnik na żeberkach wieprzowych 7. Smacznego.

Porady

Ugotowane mięso możemy obrać i wkroić do zupy krupnik na żeberkach lub przyrządzić z niego farsz, np.: do krokietów albo pierogów. Krupnik na żeberkach jest sycący i rozgrzewający. W sam raz na pierwszy głód. Krupnik z żeberkami to także idealne danie jednogarnkowe. Kaszę można zastąpić także ryżem. Krupnik na żeberkach doprawiamy zupę do smaku. Ważne, aby była przewaga czarnego pieprzu. Do zupy krupnik na żeberkach można wrzucić suszonego grzyba np.: borowika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jak ugotować krupnik na żeberkach?

Krupnik na żeberkach to zupa, która często łączy krupy kaszy jęczmiennej z pokrojonym w kostkę ziemniakiem. Ważne, aby mięso do zupy włożyć do zimnej wody i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia wraz z przyprawami. Najczęściej korzysta się z ziela angielskiego, liści laurowych, cząbru, majeranku, ziaren czarnego pieprzu oraz jałowca. Tradycyjny krupnik na żeberkach korzysta z kaszy jęczmiennej, jednak można spróbować przepisu z kaszą orkiszową, kaszą pęczak, kaszą jaglaną lub pszenną kaszą bulgur. Podczas gotowania warto zwracać uwagę na czas potrzebny do przygotowania poszczególnych kasz. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować