Krupnik na skrzydełkach z grzybami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ponoć najlepszy nasz krupnik ever. Tym razem z dodatkiem grzybów i mnóstwa jarzyn.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
    1 garść suszonych grzybów
    100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
    2 duże marchewki
    1 pietruszka
    1 seler
    1 por (biała część)
    4 ziemniaki
    2 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    1 łyżka masła
    natka pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Krupnik na skrzydełkach z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krupnik na skrzydełkach z grzybami 1. Grzyby moczymy, gotujemy, odcedzamy i kroimy w paski.
    Skrzydełka zalewamy zimną wodą (2 litry), doprowadzamy do wrzenia, dodajemy sól (1 łyżeczka), zmniejszamy płomień i usuwamy szumowiny. Gotujemy około 20 min bez przykrycia, po czym wyciągamy mięso na talerz i studzimy.
    Mięso oddzielamy od kości, usuwamy skórę.
    Do wywaru wsypujemy kaszę.
    Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach, por kroimy w piórka. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa razem z rozgniecionym czosnkiem, liśćmi i zielem, podsmażamy na maśle. Dodajemy do wywaru, razem z mięsem i gotujemy do miękkości kaszy i warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jęczmienna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować