Krupnik na skrzydełkach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Prosta , smaczna , idealna na przeziębienia.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:


  • 1/2 kg skrzydełek
    100 g kaszy jęczmiennej
    włoszczyzna (marchew ,biała część pora ,pietruszka ,seler)
    liść laurowy
    kilka ziemniaków
    natka pietruszki
    sól i pieprz

Krupnik na skrzydełkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka z kurczaka opłukałem ,zalać 2 l wody i doprowadziłem do wrzenia. Szumowiny zebrałem i gotowałem dalej na wolnym ogniu. Po kwadransie wsypałem płaską łyżkę soli oraz obrane warzywa i liść laurowy. Warzywa ugotowane al dente wyjąłem z wywaru. Gotowałem dalej i po 30 min wyjąłem skrzydełka , pozostawiłem do ostygnięcia. Do wywaru wrzuciłem opłukaną kaszę i gotowałem , aż stała się miękka. Wtedy dodałem pokrojone w kostkę warzywa i kawałeczki mięsa ze skrzydełek (bez skóry). Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypałem posiekaną natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy