Na niepogodę polecam talerz gęstego, aromatycznego krupniku z kaszy perłowej :)
Składniki:
1 ćwiartka z kurczaka
2 litry wody
sól
4 ziela angielskie
liść laurowy
4 czubate łyżki kaszy jęczmiennej perłowej
15 dag włoszczyzny – marchew, pietruszka, seler utarte na dużych oczkach, por posiekany w kosteczkę – ja dałam mrożoną
łyżka suszonej włoszczyzny
40 dag ziemniaków
pieprz
Krupnik na kurczaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mięsa zdjęłam skórę (zupa będzie mniej tłusta), opłukałam je, zalałam zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia, zszumowałam, dodałam ziele angielskie i liść laurowy, lekko posoliłam i gotowałam do miękkości na wolnym ogniu.
2.W połowie gotowania kurczaka dodałam kaszę, bardzo dobrze wypłukaną na sicie pod bieżącą wodą.
Ziemniaki obrałam, opłukałam i pokroiłam w kostkę.
3.Kiedy kasza była miękka, wyjęłam z wywaru mięso, natomiast dodałam startą włoszczyznę i włoszczyznę suszoną, a po chwili przygotowane ziemniaki.
Mięso obrałam z kości i dodałam z powrotem do rondla, zupę doprawiłam do smaku solą i pieprzem, gotowałam do miękkości ziemniaków.
Komentarze