Krupnik na kurczaku

4.48 (161 ocen)

Na niepogodę polecam talerz gęstego, aromatycznego krupniku z kaszy perłowej :)

Składniki:

  • 1 ćwiartka z kurczaka
    2 litry wody
    sól
    4 ziela angielskie
    liść laurowy
    4 czubate łyżki kaszy jęczmiennej perłowej
    15 dag włoszczyzny – marchew, pietruszka, seler utarte na dużych oczkach, por posiekany w kosteczkę – ja dałam mrożoną
    łyżka suszonej włoszczyzny
    40 dag ziemniaków
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (161 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Krupnik na kurczaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wywar zszumowałam i dodałam przyprawy 1. Z mięsa zdjęłam skórę (zupa będzie mniej tłusta), opłukałam je, zalałam zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia, zszumowałam, dodałam ziele angielskie i liść laurowy, lekko posoliłam i gotowałam do miękkości na wolnym ogniu.
  • 2. W połowie gotowania kurczaka dodałam kaszę, bardzo dobrze wypłukaną na sicie pod bieżącą wodą.
    Ziemniaki obrałam, opłukałam i pokroiłam w kostkę.
  • Zupę gotowałam do miękkości ziemniaków 3. Kiedy kasza była miękka, wyjęłam z wywaru mięso, natomiast dodałam startą włoszczyznę i włoszczyznę suszoną, a po chwili przygotowane ziemniaki.
    Mięso obrałam z kości i dodałam z powrotem do rondla, zupę doprawiłam do smaku solą i pieprzem, gotowałam do miękkości ziemniaków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza perłowa Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (157 ocen)

Zdobywca nagrody

Krupnik na karkówce

To może cię zainteresować