Krupnik na gęsinie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

No i wyszła taka, jaką pamiętamy kilka lat temu. Może to zbieg okoliczności? Może lata praktyki? Nie wiemy. Wyszła idealna, dokładnie w punkt. W zasadzie to były pozostałości po udkach gęsich, bo potrzebowaliśmy do kotletów. Resztę jak zwykle zagospodarowaliśmy. Kuchnia zero waste lub jak wolimy nazywać No waste, jest kuchnią z rozmysłem. Nie marnujcie produktów!

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kości z udek gęsi z mięsem
    2 skrzydełka z kurczaka
    4 duże ziemniaki
    1 duża marchew
    1 pietruszka
    1 seler
    1 por
    1/8 główki kapusty włoskiej
    2 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    250 g pieczarek
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka lubczyku
    50 g kaszy jęczmiennej
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Krupnik na gęsinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krupnik na gęsinie 1. Pozostałości z udek i skrzydełka z kurczaka zalewamy zimną wodą, wsypujemy ½ łyżeczki soli, zagotowujemy, zmniejszamy płomień, gotujemy około godziny. W międzyczasie usuwamy szumowiny. Drób wyjmujemy, studzimy, oddzielamy mięso od kości.
    Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, poszatkowaną kapustę, por pokrojony w piórka, starte jarzyny, liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy 20 min na wolnym ogniu.
    Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki, dusimy na maśle, dodając lubczyk, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy do zupy razem z kaszą i mięsem.
    Gotujemy do miękkości kaszy.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.5 (152 ocen)

Krupnik na gęsinie

To może cię zainteresować