Krupnik

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

W moim domu krupnik zawsze gotowała mama. Teraz kiedy jestem już na swoim przypomniałam sobie o tej specyficznej gęstej zupie składającej się głównie z ziemniaków i kaszy. W końcu musiał przyjść ten pierwszy raz. I oto ugotowałam krupnik.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *1,8l bulionu ugotowanego na warzywach i żeberkach
    *oberwane z żeberek mięso
    *torebka kaszy jęczmiennej perłowej
    *4 średniej wielkości ziemniaki, pokrojone w kostkę
    *2 duże marchewki, pokrojone w drobną kostkę
    *1 cebula, posiekana drobno
    *łyżka masła
    *natka pietruszki
    *sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Krupnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion zagotowujemy w dużym garnku. Dodajemy mięso, marchewkę, ziemniaki i kaszę. Solimy i pieprzymy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie szklimy na maśle cebulę. Dodajemy cebulkę do zupy. Zupę dekorujemy posiekaną natką pietruszki. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jęczmienna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować