Kruchy torcik jabłkowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto. Chwilę schłodzić w lodówce i podzielić na pół. Jedną połówkę rozwałkować i wyłożyć dno posmarowanej olejem tortownicy o średnicy 24cm. Ponakłuwać i podpiec w temp 180 stopni 15 min. Spód przestudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka . Dodać cukier waniliowy oraz cynamon i jabłka prażyć na małym ogniu aż cały płyn odparuje. Przestudzone jabłka wykładamy na przestudzony spód ciasta. Połowę mleka kokosowego zagotować z cukrem i kokosem. W drugiej połowie rozrobić budyń i wlać na gotujące się mleko. Ugotowany gorący budyń przekładamy na jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta. Torcik wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni i pieczemy ok. 45 min aż góra nabierze złotego koloru. Przestudzony posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce.
Porady
Ciasto kruche to na spodzie można dodatkowo posmarować np konfiturą z czarnej porzeczki
Komentarze