Kruchy torcik jabłkowo-kokosowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jeden z moich ulubionych . Bardzo smaczny i lubiany w mojej rodzinie

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto kruche
    350 g mąki tortowej
    250 g masła
    3 łyżki kokosu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka zimnej wody
    ½ szklanki cukru pudru

    Nadzienie
    1 puszka mleka kokosowego ( 400ml)
    3 łyżki kokosu
    5 łyżek cukru
    1 budyń śmietankowy
    2,5 kg jabłek
    2 łyżeczki cynamonu
    2 cukry waniliowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kruchy torcik jabłkowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Chwilę schłodzić w lodówce i podzielić na pół. Jedną połówkę rozwałkować i wyłożyć dno posmarowanej olejem tortownicy o średnicy 24cm. Ponakłuwać i podpiec w temp 180 stopni 15 min. Spód przestudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka . Dodać cukier waniliowy oraz cynamon i jabłka prażyć na małym ogniu aż cały płyn odparuje. Przestudzone jabłka wykładamy na przestudzony spód ciasta. Połowę mleka kokosowego zagotować z cukrem i kokosem. W drugiej połowie rozrobić budyń i wlać na gotujące się mleko. Ugotowany gorący budyń przekładamy na jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta. Torcik wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni i pieczemy ok. 45 min aż góra nabierze złotego koloru. Przestudzony posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce.

Porady

Ciasto kruche to na spodzie można dodatkowo posmarować np konfiturą z czarnej porzeczki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować