Kruchy placek ze śliwkami i migdałami

4.46 (205 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne kruche ciasto ze śliwkami i migdałami

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2,5 szklanki mąki,
    - 1 kostka masła,
    - 1 szklanka cukru pudru,
    - 1 opakowanie cukru migdałowego (Delecta),
    - 1 kg śliwek,
    - 1 jajko.

    Dodatkowo:
    - 2-3 łyżki pokruszonych na miazgę migdałów (gotowa mąka migdałowa),
    - cukier puder (do oprószenia ciasta).
Wystaw ocenę:

4.46 (205 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Ciasto

Kruchy placek ze śliwkami i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wrzucamy do misy miksera, ugniatamy ciasto. Uformowaną kulę, dzielimy na 2 równe części, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 30-60 min. do lodówki. Następnie na wyłożoną blaszkę/tortownicę papierem do pieczenia wykładamy połowę ciasta (kruszymy/ugniatamy palcami, bądź trzemy na tarce). Spód nakłuwamy widelcem, podpiekamy ok. 15 min do zarumienia. Na podpieczone ciasto podsypujemy mąką migdałową, wykładamy połówki śliwek skórką do dołu (w przypadku dużych kroimy na ćwiartki), kruszymy/trzemy na tarce drugą cześć ciasta, pieczemy ok. 45-60 min. w 180°C, do zarumienienia. Wyjmujemy, studzimy (jeśli damy radę się opanować i nie zjeść gorącego). Wystudzone prószymy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować