Kruchy placek z malinami

0 (0 ocen)

Ten placuszek to malinowy odpowiednik szarlotki. Jest tak samo dobry i idzie do niego "pianka" dzięki czemu jest niepowtarzalny. Serdecznie polecam.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    kostka margaryny
    0,5 szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia ( można dać mniej aby nie "szczypało")
    5 żółtek
    łyżka octu
    cukier waniliowy
    szklanka cukru
    2 budynie waniliowe
    maliny

Kruchy placek z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wsypujemy do miski mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka, ocet i margarynę oraz cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części. Jedną część dajemy na blaszkę a drugą do zamrażarki. Ciasto na blaszce posypujemy bułką tartą lub grysikiem ( wchłonie on sok malin) i układamy maliny. Ubijamy pianę z białek, dodając cukier i budyń. Pianę delikatnie ułożyć na owoce. Wyciągnąć z zamrażarki połowę ciasta i zetrzeć na tarce. Piec ok 50 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy