Krucho-drożdżowe rogaliki ostatkowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Krucho- drożdżowe rogaliki, ich smak i zapach kojarzy mi się z rodzinnym domem, a piec je nauczyła mnie mama i bywa, że w wolnym czasie razem je tworzymy :) Pyszne.... o delikatnym posmaku śmietankowym :)

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    1 kostka margaryny
    mała gęsta/kwaśna śmietana- 18 % (175 g)
    45 g świeżych drożdży
    4 łyżeczki cukru
    1 jajko
    kilka kropel aromatu śmietankowego
    marmolada wieloowocowa lub różana
    mak
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Krucho-drożdżowe rogaliki ostatkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy margarynę, siekamy.
    W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem i śmietaną, a następnie dodajemy do przesianej mąki połączonej z margaryną. Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu śmietankowego i zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy w folie i wkładamy na godzinę do lodówki.
  • 2. Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na mniejsze porcje, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. Do rozwałkowanego placka dokładamy płaski talerz obiadowy, obkrajemy go dookoła. Talerz odkładamy i dzielimy kolo z ciasta na połowę w pionie, kolejno w poziomie, tak by powstało 8 małych trójkątów na które nakładamy marmoladę i zawijamy w rogaliki. Tak przygotowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem, smarujemy pędzelkiem moczonym w roztrzepanym jajku, posypujemy makiem.
  • 3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, wyjmujemy kiedy rogaliki będą już rumiane.
    Rogaliki dodatkowo możemy oprószyć cukrem pudrem. Gotowe, smacznego :)

Porady

Czas podany bez pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak Owoce Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować