Krucho-drożdżowe kakaowe rogaliki z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Krucho-drożdżowe kakaowe rogaliki z czekoladą to świetna propozycja na deser ;)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1/2 kg mąki,
    pół szklanki cukru,
    2 jajka,
    1 kostka masła roztopionego,
    5 czubatych łyżek kwaśnej śmietany,
    20 g drożdży,
    2 łyżki kakao,
    mleczna czekolada.

Krucho-drożdżowe kakaowe rogaliki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
    Drożdże rozkruszamy do miski. Dodajemy śmietanę i cukier, mieszamy.

    Odstawiamy na 10-15 minut.

    Następnie dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy kakao i ponownie zagniatamy.

    Ciasto dzielimy na 4 części, wałkujemy na kształt koła i dzielimy na 6 części. Na każdą część układamy kostkę czekolady, zwijamy tworząc rogalik.

    Blaszkę piekarnikową smarujemy masłem i posypujemy mąką, wykładamy rogaliki.

    Pieczemy 30-35 minut w 185 stopniach.

    Upieczone posypujemy cukrem pudrem.


    Smacznego ;)

Porady

Rogaliki możemy dodatkowo polać czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy