Kruche ze śliwkami i budyniową pianką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na szybkie i proste w przygotowaniu kruche ciasto z śliwkami i budyniową pianką. Polecam na deser lub podwieczorek.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto :
    2 szklanki mąki
    20 dag masła
    5 żółtek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru
    1 łyżka bułki tartej - do posypania na ciasto
    Na piankę budyniową :
    5 białek
    1/2 szklanki cukru
    2 budynie waniliowe w proszku ( na 0,5 l )
    Pozostałe składniki:
    12 śliwek
    tortownica średnia 24 cm
    tłuszcz do tortownicy
    bułka tarta do tortownicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Desery Budynie Jajko

Kruche ze śliwkami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ze śliwkami i budyniową pianką 1. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone masło i żółtka oraz wsypujemy cukier. Zagniatamy gładkie ciasto, formujemy kulę i dzielimy na 2 nierówne części ( 3/4 i 1/4 ). Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
    W międzyczasie śliwki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
    Pianka : białka ubijamy na sztywno i wsypujemy cukier przez chwilę razem mieszamy. Wsypujemy proszek budyniowy i mieszamy do połączenia się składników.
    Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy, wylepiamy ciastem tortownicę i posypujemy bułką tartą, wkładamy piankę budyniową i układamy śliwki. Ścieramy resztę ciasta i układamy na śliwkach.
    Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę.
    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować