Zapraszam na szybkie i proste w przygotowaniu kruche ciasto z śliwkami i budyniową pianką. Polecam na deser lub podwieczorek.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Na ciasto :
2 szklanki mąki
20 dag masła
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
1 łyżka bułki tartej - do posypania na ciasto
Na piankę budyniową :
5 białek
1/2 szklanki cukru
2 budynie waniliowe w proszku ( na 0,5 l )
Pozostałe składniki:
12 śliwek
tortownica średnia 24 cm
tłuszcz do tortownicy
bułka tarta do tortownicy
Kruche ze śliwkami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone masło i żółtka oraz wsypujemy cukier. Zagniatamy gładkie ciasto, formujemy kulę i dzielimy na 2 nierówne części ( 3/4 i 1/4 ). Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
W międzyczasie śliwki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
Pianka : białka ubijamy na sztywno i wsypujemy cukier przez chwilę razem mieszamy. Wsypujemy proszek budyniowy i mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy, wylepiamy ciastem tortownicę i posypujemy bułką tartą, wkładamy piankę budyniową i układamy śliwki. Ścieramy resztę ciasta i układamy na śliwkach.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze