Kruche z jabłkiem i brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do misy robota z nożami do siekania wrzucić składniki ciasta i mieszaćaż zrobi się jedna kula.
Wyjąć ciasto, podzielić na dwie części ( 3/4 i 1/4 ) i osobno zawinąć w folię spożywczą.
Włożyć do zanrażarki na godzinę.
Potem większą część zetrzeć na tarce o grubych oczkach do blaszki o wymiarach 29 x 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni a potem wystudzić.
2.Białka ubić z obydwoma cukrami dodając po jednej łyżce cukru.
Następnie dodać budynie ( proszek ), wymieszać i wlać olej.
Wszystko zmiksować i wyłożyć pianę na podpieczonym cieście.
Na pianie rozłożyć pokrojoną na cząstki brzoskwinię i jabłko.
Na koniec zetrzeć na wierzchu pozostałą część ciasta.
Piec jeszcze przez 35 minut w 180 stopniach.
3.Upieczone i lekko przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Ciacho podać z filiżanką kawy lub herbaty.
Komentarze