Kruche z jabłkiem i brzoskwinią

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne ciacho - polecam

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto :
    2,5 szk mąki pszennej typ 500
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    250 g zimnego masła
    5 żółtek

    Pianka :
    5 białek
    2 budynie waniliowe
    3/4 szk cukru
    1 łyżka domowego cukru waniliowego
    1/2 szk oleju

    1 duże jabłko
    1 brzoskwinia
    cukier puder do oprószenia ciasta
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Pianka

Kruche z jabłkiem i brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy robota z nożami do siekania wrzucić składniki ciasta i mieszaćaż zrobi się jedna kula.
    Wyjąć ciasto, podzielić na dwie części ( 3/4 i 1/4 ) i osobno zawinąć w folię spożywczą.
    Włożyć do zanrażarki na godzinę.
    Potem większą część zetrzeć na tarce o grubych oczkach do blaszki o wymiarach 29 x 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Ciasto piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni a potem wystudzić.
  • 2. Białka ubić z obydwoma cukrami dodając po jednej łyżce cukru.
    Następnie dodać budynie ( proszek ), wymieszać i wlać olej.
    Wszystko zmiksować i wyłożyć pianę na podpieczonym cieście.
    Na pianie rozłożyć pokrojoną na cząstki brzoskwinię i jabłko.
    Na koniec zetrzeć na wierzchu pozostałą część ciasta.
    Piec jeszcze przez 35 minut w 180 stopniach.
  • 3. Upieczone i lekko przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
    Ciacho podać z filiżanką kawy lub herbaty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować