Kruche z budyniową pianką

5 (191 ocen)

  • 1 godz. 10 min

przepis Dorotki Świątkowskiej z bloga "Moje Wypieki", który lekko modyfikuje zmieniając głównie dodatki - oprócz świeżych owoców wykorzystałam też suszone

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • na blaszkę 20X30 cm
    CIASTO:
    - 3 szklanki mąki
    - 4-5 żółtek
    - kostka margaryny
    - 4 łyżki cukru
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    PIANA:
    - 4-5 białek
    - pół szklanki cukru
    - budyń śmietankowy
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - pół szklanki oleju
    - ulubiony aromat

    OWOCE ( około pół kilograma - np. mieszanki malin, truskawek,porzeczek, jagód+ rodzynek oraz suszonej żurawiny)
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery Budynie

Kruche z budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 2 części i schłodzić w lodówce. Jedną połówką wylepić blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec w 180 stopniach przez około 10 minut.
  • 2. Na podpieczone ciasto wyłożyć owoce (można je posypać łyżką bułki tartej, aby wchłonęła wilgoć)
  • 3. Osobno ubić na sztywno białka, dodać do niech cukier, następnie wzmocnić pianę przesianym budyniem i mąką. Na koniec wlać olej i aromat do ciasta.
  • 4. Na podpieczony spód i owoce wyłożyć gotową pianę, a wierzch obsypać pozostałym ciastem z lodówki startym na grubych oczkach.
  • 5. Ciasto piec przez 40 minut w 180 stopniach.

Porady

do ciasta można wykorzystać także mrożone owoce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować