Kruche serduszka maślane

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kruche, delikatne, rozpływające się w ustach ciasteczka.
Nie mogłam się powstrzymać i musiałam zrobić coś w kształcie serca.
Do walentynkowej kawki, będą jak znalazł :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki brązowego cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego (ja dałam domowy)
    1 kostka masła
    5 żółtek
    1 łyżka śmietany

    Wykonanie:
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Ciasteczka maślane

Kruche serduszka maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche serduszka maślane 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać.
    Dodać masło, wysiekać i wymieszać. Zrobić kopczyk, do środka wbić żółtka.
  • Kruche serduszka maślane 2. Delikatnie połączyć z mąką, dodać śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto.
    Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową lub spożywczą i odłożyć
    na godzinę do lodówki.

    Kiedy ciasto się schłodzi, wyłożyć na stolnice. Podzielić na dwie lub trzy części
    żeby łatwiej się wałkowało. Wykrawać foremką serduszka.
    Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Kruche serduszka maślane 3. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni - 10 minut.
    Z tej porcji składników wyszło mi 75 ciasteczek.

Porady

Cukier nie musi być brązowy, może być zwykły biały.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować