Kruche sakiewki z pieczarkami

4.5 (169 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Lubię te sakiewki, bo robi się je bardzo szybko i prosto. Sprawdzają się jako finger food na każdej imprezie.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 30 dekagramów
    - margaryna lub masło: 20 dekagramów
    - żółtko: 2 sztuki
    - śmietana 12 %: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta

    - pieczarki: 20 dekagramów
    - kapusta kiszona: 20 dekagramów
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - olej: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Przystawki

Kruche sakiewki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masło siekamy z margaryną 1. Mąkę wysypać na stolnicę , dodać schłodzone masło i posiekać nożem. Dodać żółtko, szczyptę soli i śmietanę. Składniki połączyć zagniatając kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (ok. 20-30 minut).
  • pieczarki poddusić z kapusta 2. Kapustę opłukać, osączyć i posiekać. Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić na plasterki. Przesmażyć na oleju, dodać kapustę, doprawić do smaku i dusić aż kapusta będzie półmiękka. Schłodzić.
  • wykrawamy kółka i rozkładamy farsz 3. Ciasto rozwałkować na placek grubości ok. 0,5 cm, wykrawać krążki wielkości małego talerzyka. Na środku każdego układać 1-2 łyżki farszu.
  • sakiewki układamy na blasze i smarujemy żółtkiem 4. Brzegi ciasta zbierać u góry tak, by powstały sakiewki. Ułożyć je na blasze .posmarować każdą sakiewkę żółtkiem rozmąconym z łyżką wody. Piec ok. 25 minut w 190 st. C. Najlepiej smakują lekko przestudzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować