Kruche sakiewki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wysypać na stolnicę , dodać schłodzone masło i posiekać nożem. Dodać żółtko, szczyptę soli i śmietanę. Składniki połączyć zagniatając kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (ok. 20-30 minut).
2.Kapustę opłukać, osączyć i posiekać. Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić na plasterki. Przesmażyć na oleju, dodać kapustę, doprawić do smaku i dusić aż kapusta będzie półmiękka. Schłodzić.
3.Ciasto rozwałkować na placek grubości ok. 0,5 cm, wykrawać krążki wielkości małego talerzyka. Na środku każdego układać 1-2 łyżki farszu.
4.Brzegi ciasta zbierać u góry tak, by powstały sakiewki. Ułożyć je na blasze .posmarować każdą sakiewkę żółtkiem rozmąconym z łyżką wody. Piec ok. 25 minut w 190 st. C. Najlepiej smakują lekko przestudzone.
Komentarze