Składniki
1/2 kg mąki
25 dag margaryny
25 dag kwaśnej gęstej śmietany
18% szczypta soli
brązowy cukier trzcinowy do obtaczania
dodatkowo 1 białko jajka
Składniki na krem:
2 kostki masła
5 łyżek cukru
1 duży słoik kremu orzechowego np. Nutelli
Kruche rurki z kremem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, margaryny, kwaśnej śmietany i soli szybko zagnieść ciasto. Następnie owinąć je w folię i dobrze schłodzić w lodówce. Wyjąć, i podsypując mąką - rozwałkować, bardzo cienki placek, o grubości około 1 mm. Pokroić na paski o szerokości około 1,5 cm. Przygotować foremki do pieczenia rurek, posmarować je masłem, i nawijać na nie paski ciasta, zaczynając od węższej strony. Tak przygotowane rurki smarujemy białkiem i posypujemy cukrem , Następnie należy układać rurki na wyłożonej papierem blaszce.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200ºC na jasnozłoty kolor. Studzimy. Teraz należy przygotować krem. Masło miksujemy z cukrem na puszysto, dodajemy po łyżce kremu orzechowego. Kremem nadziewamy rurki.
Porady
Przed podaniem rurki chłodzimy przez kilka godzin w lodówce
Komentarze