Kruche rurki z kremem orzechowym

4.5 (173 ocen)

  • 60 min

Smaczna przekąska nie tylko dla dzieci

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki 
    1/2 kg mąki
    25 dag margaryny
    25 dag kwaśnej gęstej śmietany
    18% szczypta soli
    brązowy cukier trzcinowy do obtaczania
    dodatkowo 1 białko jajka
    Składniki na krem: 
    2 kostki masła
    5 łyżek cukru
    1 duży słoik kremu orzechowego np. Nutelli
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche rurki z kremem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-22tb6rr 1. Z mąki, margaryny, kwaśnej śmietany i soli szybko zagnieść ciasto. Następnie owinąć je w folię i dobrze schłodzić w lodówce. Wyjąć, i podsypując mąką - rozwałkować, bardzo cienki placek, o grubości około 1 mm. Pokroić na paski o szerokości około 1,5 cm. Przygotować foremki do pieczenia rurek, posmarować je masłem, i nawijać na nie paski ciasta, zaczynając od węższej strony. Tak przygotowane rurki smarujemy białkiem i posypujemy cukrem , Następnie należy układać rurki na wyłożonej papierem blaszce.

    Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200ºC na jasnozłoty kolor. Studzimy. Teraz należy przygotować krem. Masło miksujemy z cukrem na puszysto, dodajemy po łyżce kremu orzechowego. Kremem nadziewamy rurki.

Porady

Przed podaniem rurki chłodzimy przez kilka godzin w lodówce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować