Kruche rogaliki z jagodami

4.5 (164 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kruche rogaliki z jagodami polecane na weekendowy deser

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - 1 łyżka ksylitolu,
    - 200 g masła (schłodzonego),
    - szczypta soli,
    - 1 szklanka (250 ml) śmietany 18%,
    - 3 szklanki mąki,
    - odrobina pasty waniliowej.

    Dodatkowo:
    - jagody (mały słoiczek),
    - ksylitol (do smaku),
    - mąka do oprószenia owoców,
    - cukier puder.
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Kruche rogaliki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy masło (pokrojone na mniejsze części), ksylitol, sól, pastę waniliową oraz śmietanę. Całość siekamy lub mieszamy mikserem najlepiej z hakiem do ciasta drożdżowego, do momentu aż powstanie jednolita kula. Następnie zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, ciasto dzielimy na kilka mniejszych części, każdą rozwałkowujemy cienko (jeśli ciasto jest nieco klejące, możemy je trochę podsypać mąką). Wycinamy duże koła za pomocą talerza lub dużej tortownicy. Kolejno każde koło dzielimy na ok. 8 części, tak by powstało 8 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta umieszczamy po 1 łyżeczce jagód (wcześniej posłodzonych ksylitolem do smaku i oprószonych mąką) zwijamy od szerszej krawędzi (od podstawy trójkąta) do węższej (do wierzchołka trójkąta), tworząc rogaliki. Na 30 min. przed pieczeniem schładzamy rogaliki w lodówce. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Rogaliki pieczemy przez ok. 15-20 minut (do zarumienia). Po wyjęciu i ostudzeniu na kratce, oprószamy je cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować